تمیزکردن خانه، گردگیری، تاکردن لباسها و غم انگیزتر از همه شستن کوهی از قابلمه و بشقاب در دنیای امروز که همهچیز سریع و آسان است، طرفدار زیادی ندارد. راستش اولین بار که قراربود تنهایی خانه را جمعوجور کنم، فکر کردم باید از صبح جمعه بیفتم به جان خانه و تا غروب حالا نساب، کی بساب! برای همین هی تمیز کردن خانه را عقب میانداختم، تصور اینکه یک روز تعطیل که میشود به سریال دیدن، لم دادن روی کاناپه و انجام کارهای دلخواهم بگذرد، باید صرف شستن و جمعکردن شود، عذابم میداد. اوایل نابلد بودم. یک هفته میریختم و جمع نمیکردم. تمام جمعه خانه را تمیز میکردم و غر میزدم. در آخرین ساعتهای جمعه من آدمی بودم عصبی و خسته که قرار بود فردا بروم سرکار. اما الان دیگر چم و خم کار دستم آمده. با بیست دقیقه وقت گذاشتن روزانه، خانهام همیشه مثل دستهی گل است، جمعهام به تفریح و استراحت میگذرد و صبح شنبه برایم جهنم نیست. لابد فکر میکنید جادوگرم و با خودتان میگویید: «مگه میشه؟ … تمیز کردن خانه در بیست دقیقه… به یک چشم زدن تمام میشه و همه ی کارا میمونه.» اما میشود اگر حساب شده عمل کنید. حالا حساب شده عمل کردن یعنی چه؟ با من همراه باشید تا بدانید:

- هر چیزی که وارد خانه میشود را سر جایش بگذارید؛ وقتی وارد خانه می شوید، گذاشتن پلاستیکهای خرید روی میز آشپزخانه، پرتکردن لباس بیرون روی مبل و … را فراموش کنید. هر چیزی را سر جایش بگذارید.
- کوهی از ظرف درست نکنید! ظرفهای هر وعده غذا را بعد از غذا یا نهایت آخر شب بشویید.هیچکس دوست ندارد بعد از غذا خوردن با آن گیجی و خوابآلودگی که فقط خواب میچسبد، ظرف بشوید یا ظرفها را تمیز کند بگذارد توی ظرفشویی. هر چند سخت است اما این کار را انجام دهید. در مورد سطل زباله هم همینطور. کیسه زباله ها را هر شب سر ساعت بیرون از خانه بگذارید. اگر کمجمعیت هستید سطل زباله کوچک تهیه کنید که پر شدنش نیاز به چند روز نداشته باشد. هر عضوی از خانواده یک لیوان اختصاصی داشته باشد و آن را پس از هر بار استفاده شستشو کند.
- امان از خاک گرفتن وسایل! اگر کفشهایتان را داخل خانه در میآورید یا درب و پنجره را زیاد باز میگذارید، خاک گرفتن وسایل طبیعی است. بهتر است این عادتها را ترک کنید.
- پاککنندههای مناسب را فراموش نکنید؛ قرار نیست همه چیز با ریکا و فاف تمیز کنید. هر شوینده یا پاککنندهای کاربرد خاص خودش را دارد. راهکار خلاقانه ی خانه داری را یاد بگیرید. استفاده از سرکه برای از بین بردن لکهای چربی، استفاده از فیلتر قهوه برای پاک کردن آینه، فویلکشی صفحهی اجاق گاز برای کمتر کثیف شدنش، سلفونکشی وسایل داخل کابینتی که کمتر استفاده میکنید. باعث میشود خانهتان کمتر کثیف شود.
- با ریتم کار کنید؛ شستن و سابیدن برای بیشتر افراد جذاب نیست. اما این کار را برای خودتان قابل تحمل کنید. آواز بخوانید، آهنگی که دوست دارید را پخش کنید، سوت بزنید، تلفن را بگذارید روی پخش و با دوست صمیمی خود صحبت کنید. با انجام این کارها کمتر غر خواهید زد.
اگر پیشنهادات بالا را مرتب و بدون از سر باز کردن انجام دهید، انجام کارهای زیر در نهایت بیست دقیقه طول میکشد. برای خودتان تایمر بگذارید. اگر کسی صدایتان زد، تلفن زنگ خورد، کودکتان نیاز به آغوش شما داشت. تایمر را در حالت انتظار برای شروع دوباره نگهدارید. این کار به شما کمک میکند زمان دقیق انجام آن کار را بدانید. کارهایی که در هر روز باید انجام بدهید بدین صورت است:
- روز اول: جمعوجور کردن و گردگیری آشپزخانه، سروسامان دادن به یخچال و تصمیم گرفتن در مورد باقیمانده غذاها،
- روز دوم: گردگیری هال و پذیرایی،
- روز سوم: تفکیک لباس های کثیف و شستن آنها، جمع و جور کردن و گردگیری اتاقخوابها
- روز چهارم: شستشوی سطل زباله ها، تفکیک زباله های خشک و تحویل آنها به بازیافت
- روز پنجم: تمیز کردن انباری یا تراس، تمیز کردن آینهها، آبدادن به گلها
- روز ششم: شستشوی حمام و سرویس بهداشتی
- روز هفتم: جارو کشیدن کل خانه
لیست بالا، کارهای روزانهای است که برای داشتن یک خانهی تمیز شاد باید انجام دهید. نیازی به خانه تکانی هفتگی نیست. انجام کارهایی مثل شستن فرش و پرده و … را هر چند ماه یکبار میتوانید به این لیست اضافه کنید.

عادتها به مرور شکل میگیرند. یکی از بهترین راههای تغییر عادت بد این است که آن را با یک عادت خوب جایگزین کنید. بنابراین اگر به تلفنی حرف زدنهای بیمورد و چککردن بیش از حد شبکههای اجتماعی عادت دارید، آن را با تمیزکردن خانه عوض کنید. تماشای خانهای که برق میزند، بوی خوب آشپزخانهی تمیز، آرامش تختخوابی مرتب حس خوبی به آدم میدهد. بعلاوه، وسیلهها هم دیرتر خراب میشوند. منتظر نباشید کسی بیاید و خانهتان را جمعوجور کند. «نمیتوانم» و «وقت ندارم» و «بلد نیستم» را بگذارید کنار. آهنگ بگذارید و با تی و جارو ضمن انجام حرکات موزون از تمیز کردن خانه لذت ببرید!