پیشرفت تکنولوژی و سرعت گسترش آن، تمامی عرصههای علمی و فنی دنیا را دچار دگرگونی و تحول ساخته است. ورود فناوری های نوین به همه زمینهها از جمله معماری و دنیای عظیم و گسترده ساخت و ساز، رقابت را برای افراد فعال در این حوزه، جدیتر و دشوارتر نموده است تا حدی که عدم تطابق با تغییرات بازار و بکارنگرفتن فناوری های نوین در ساخت و ساز، نتیجهای جز عقب ماندن از صحنه رقابت در پی نخواهد داشت. چنانچه در حوزه معماری، مهندسی و ساخت و ساز، فعالیت نموده و از این طریق امورات زندگی خود را میگذرانید، حرکت هماهنگ شما با زمان و بهرهمندی از امکانات و فناوری های نوین، موجب رونق دائمی کار شما خواهد شد. در آینده نزدیک، فناوریهایی به بازارعرضه میشوند که بکارگیری آنها کیفیت، زیبایی و در نتیجه سودآوری پروژههای شما را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد. در این مقاله با برخی از این فناوریها که ورود آنها به عرصه ساخت و ساز باعث تحول در این زمینه خواهد شد، آشنا میشویم.
آسفالت سبز
تولید و استفاده از فناوریهای دوستدار محیط زیست و به اصطلاح سبز، مخصوصا در طول دهه گذشته از اهمیت خاصی در سراسر جهان برخوردار شدهاست. نتایج تحقیقات، نشان میدهد که در آیندهای نزدیک، نسل جدیدی از آسفالتها با عنوان آسفالت سبز به بازار عرضه خواهد شد. آسفالت در واقع محصول جانبی سفت و سختی است که از نفت خام بدست میآید. میزان سفتی این ماده به حدیست که برای پخش کردن آن بر روی مسیرهای مورد نظر باید آن را تا 300 درجه فارنهایت، گرما داد. بنابراین برای روان سازی آسفالت، انرژی بسیار زیادی مورد استفاده قرار میگیرد. این ویژگی آسفالت، سبب شد تا گروهی از دانشمندان درصدد تولید آسفالت جدیدی با دو ویژگی خاص، یعنی ارزان قیمت بودن و سازگار بودن با محیط زیست برآیند که در ساختار آن از مواد قابل بازیافت استفاده میشود. البته نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد، صرف انرژی کمتر در فرآیند تولید اینگونه آسفالت است. یکی از کارهای بسیار جالبی که به تازگی در زمینه تولید آسفالت سبز انجام گرفتهاست، استفاده از انواع مختلفی از پلیمرها و پلاستیکهای برگشت پذیر برای بالا بردن حجم مواد قابل بازیافت و افزایش دوام و پایداری آسفالتها در برابر تغییرات دمایی میباشد.

فناوری روباتیک
یکی از فناوریهایی که برای افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای کلی کار و همچنین کم کردن فشار کاری از دوش کارگران، طراحی و تولید شدهاست، روبات آجرچین نیمه اتومات میسون است. این روبات آجرچین میتواند دیوارها را با سرعتی به مراتب بیشتر از آدمها بالا آورده و ساخت آنها را به انجام برساند. در زمینه فناوری روباتیک علاوه بر این روبات آجرچین میتوان به لودرهای خودکار و مستقل اشاره نمود که در صورت نیاز آنها را برای برش دادن و پرکردن در عملیات ساخت و ساز مورد استفاده قرار میدهند.

بتن خود ترمیم شونده
فناوری های نوین علاوه بر طراحی وتولید دستگاهها و یا ترکیبات و موادی که تغییر عمدهای در کیفیت محصولات تولیدی ایجاد میکند در مواردی با ایجاد فرمولها و ترکیباتی خاص مانع از تخریب زودهنگام مصالح و در نتیجه موجب افزایش عمر ساختمانها میشوند. یکی از این مصالح نوین، بتن خود ترمیم شونده است. در زیر ساختها همه چیز به بتن ختم میشود و یکی از مهمترین مصالح ساختمانی در جهان همین بتن است. اگر در قسمتهای اصلی یک سازه، ترک ایجاد شود چه اتفاقی پیش خواهد آمد؟ مسلما سرویسدهی ساختمان مختل خواهد شد؛ حال اگر این بتنها بتوانند خود را ترمیم کنند چه میشود؟ متخصصین در این زمینه قارچهایی کشف کردهاند که میتوانند سنگ آهک تولید کرده و در سازههای بتنی جهت ترمیم ترکها مورد استفاده قرار گیرند. با این ترکیب، قسمتهای بتنی سازه، در صورت ترک خوردگی، خودبه خود و بدون دخالت انسان شروع به ترمیم و بازسازی میکنند. بتن خود ترمیم شونده با ترمیم مداوم و نگهداری از ترکهای ریز حاصله، مانع از گسترش ترک و ایجاد شکاف عمیق میشود.

بتنهای چوبی تحمل بار
یکی دیگر از فناوری های نوین در زمینه ساخت و تولید بتن، تولید بتنهای چوبی تحمل بار است که به تازگی ارائه شدهاست. در این فناوری به جای سنگهای کوچک، خاک اره با سیمان مخلوط میشود که بیش از 50 درصد این مخلوط را چوب تشکیل دادهاست که این ویژگی سبب گردیده ترکیب بدست آمده بهطور قابل توجهی سبکتر از بتنهای معمولی باشد. در حال حاضر، در دانشگاه علوم کاربردی در فرایبورگ، یک قاب هشت متری تشکیل شده از چوب و سیمان، مورد آزمایش قرار گرفتهاست که هرچند وزن آن به اندازه یک سوم لوح بتنی در همین اندازه است، اما به همان میزان از استحکام و استواری برخوردار میباشد؛ این نوع جدید از مواد کامپوزیت را میتوان در ساختمان سازی مورد استفاده قرار داد.

واقعیت مجازی در پیش ساختها
همانطور که میدانید برای ساخت یک ساختمان با توجه به زمان و هزینه مالی زیادی که باید صرف شود، پیش از شروع عملیات ساخت و ساز، لازم است که همه جوانب، مورد بررسی و بازبینی قرار گیرد. تغییر احتمالی در نقشه ساخت یا تعویض مصالح ساختمانی در میانه راه، کاری غیرمنطقی، هزینهبر و مشکل ساز خواهد بود، به نحوی که گاهی یک تغییر کوچک در طراحی ممکن است اثرات منفی زیادی بر روند ساخت و ساز داشته باشد. تکنولوزی واقعیت مجازی برای رفع این مشکلات، راه حلی خلاقانه و هوشمند ارائه دادهاست که با استفاده از آن میتوان سازهها را پیش از شروع عملیات ساخت، مورد بررسی قرار داد و مشکلات و ایرادات آن را مشاهده و رفع نمود. علاوه بر این، معماران و خریداران میتوانند قبل از شروع ساخت و ساز، ساختمان کامل را با استفاده از VR از زوایای مختلف و در شکل و ابعاد واقعی مشاهده نموده و حتی این امکان برای آنها فراهم است که در داخل خانه یا ساختمان قدم زده و با دقت مشکلاتی که در طراحی داخلی ساختمان وجود دارد را پیدا کنند. در حال حاضر یکی از بزرگترین شرکتهای ساختمانی ایالات متحده به نام شرکت McCarthy Building این تکنولوژی را مورد استفاده قرار دادهاست.
واقعیت افزوده
واقعیت افزوده در واقع یک نمای فیزیکی زنده، مستقیم یا غیرمستقیم است که با کمک آن میتوان عناصری را در دنیای واقعی افراد اضافه نمود. این عناصر بر اساس تولیدات کامپیوتری و از طریق دریافت و پردازش اطلاعات کاربر توسط سنسورهای ورودی مانند صدا، ویدئو، تصاویر گرافیکی و یا دادههای GPS ایجاد میشود. در واقعیت افزوده معمولاً چیزی کم نمیشود بلکه فقط اضافه میشود و تا حدودی شبیه به واقعیت مجازی است که دنیای واقعی را توسط یک شبیهساز، کاملاً شبیهسازی میکند. اما فرق آن با واقعیت مجازی این است که در واقعیت مجازی، کلیهٔ عناصر توسط کامپیوتر ساخته شده، ولی در واقعیت افزوده بخشی از اطلاعات در دنیای واقعی وجود دارد و بخشی دیگر توسط کامپیوتر ساخته میشود. واقعیت افزوده نیز همانند واقعیت مجازی در ساخت و ساز نیز مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این، در همین راستا یک برنامه ios به نام AirMeasure (ابزار سنجش واقعیت افزوده نهایی) وجود دارد، که 15 حالت مختلف را با استفاده از یک گوشی هوشمند برای ثبت اندازهگیریهای دقیق در سایت انجام میدهد.
پوشش صوتی نامرئی برای سطوح گرد
یکی دیگر از مشکلاتی که همواره در زمینه ساخت و ساز وجود داشته و تا این زمان برای رفع آن، راه حلهای مختلفی ارائه شدهاست، مشکلات صوتی است که هرچند همانطور که گفتیم راه حلهای زیادی برای رفع این مشکل وجود دارد، اما اغلب این راه حلهای ارائه شده، نمیتوانند انتظارات زیبایی شناختی معماری را برآورده سازند. در حال حاضر، سیستم پوشش صوتی نامرئی برای رفع این مشکل، یک راه حل صوتی مخفی ارائه میکند که بسیار نو آورانه بوده و هر گونه بازتابی را از بین میبرد. حتی سطوح گرد یا منحنی را هم میتوان بدون هیچ مشکلی با این سیستم پوشش صوتی نامرئی، تحت پوشش قرار داد.